Lymfmassage

Lymfmassage är en mjuk och avslappande massagemetod som ges med lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning i syfte att stimulera och få igång flödet i ditt lymfsystem. Behandlingen syftar till att vara lugnande eftersom lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad.

Lymfmassage passar alla -alltifrån dig som önskar egentid med en mjuk och avslappnande massage där du samtidigt boostar ditt lymfsystem och förebygger/avhjälper stagnation till dig som har primärt lymfödem, sekundärt lymfödem eller lipödem där lymfmassagen kan lindra dina besvär och förebygga att ödemen tilltar.

Symptom som allmän trötthet och stelhet i kroppen, känslan av att vara öm och tung i kroppen, diffus oförklarlig smärta eller molande värk i kroppen, långdragna och återkommande infektioner kan vara tecken på nedsatt funktion i ditt lymfsystem och kan lindras med hjälp av lymfmassage.

Du kan boosta ditt lymfsystem extra om lymfmassagen kombineras med andningsövningar och annan egenvård som du kan få tips om i samband med din behandling.

För att boka en tid se Boka massage.

 

För dig som vill veta mer om lymfsystemet:

Lymfsystemet är en del av kroppens cirkulationssystem men kan också ses som en del av kroppens avlopp. Via våra lymfkärl transporteras lymfvätska, en trögflytande överskottsvätska innehållandes slaggprodukter från våra vävnader i kroppen, till närliggande lymfnoder där vätskan filtreras transporteras tillbaka ut i blodet. Dagligen passera ca 2-4 liter lymfvätska genom vårt lymfsystem. I kroppen finns ca 500-1000 lymfnoder som ofta sitter samlade i små kluster runt om i kroppen. Halsen, armhålorna och ljumskarna är ställen där det finns rikligt med lymfnoder. I våra lymfnoder finns immunceller som stimulerar vårt immunförsvar att aktiveras om virus, bakterier eller främmande ämnen finns i lymfvätskan. Ett välfungerande lymfsystem är därför betydelse för vårt immunförsvar. När lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem i kroppen. Det kan innebära att överskottsvätskan inte sugs upp i lymfkärlen utan stagnerar vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ömhet -lymfödem. Det finns flera olika faktorer till trögt lymfsystem. Det kan uppstå efter en operation där en eller flera lymfnoder tagits bort exempelvis i samband med bröstcancer eller cancer i de gynekologiska organen som livmoder och äggstockar. Skador eller ärrbildningar i kroppen, biverkan av strålbehandling kan också vara faktorer som påverkar lymfflödet negativt. Tröghet i lymfsystemet kan också vara genetiskt betingat. Andra orsaker till stagnation av flödet i lymfsystemet är exempelvis faktorer som är relaterade till vår livsstil såsom brist på rörelse och motion, åtsittande kläder, dålig kosthållning, rökning, stress, ytlig andning. Även miljögifter och mediciner kan påverka.